Lángos Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, palacsintasütő, papírtörlő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áttörés, dagasztás, formázás, főzés, hámozás, kelesztés, kovászolás, sütés bő zsiradékban

Adag: 1 adag (4 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl tej
15 dkg lisztes, héjában főtt burgonya
1 kávéskanál só
40 dkg finomliszt
3 dkg kristálycukor
3 dkg élesztő
A kisütéshez:
5 dl olaj
A tésztához:
½ dl olaj

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még langyosan áttörjük. Közben az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.

2. A lisztet mély tálba töltjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, hozzátesszük a krumplit, az olajat, és langyos, enyhén sós tejjel lágy kelt tésztát dagasztunk, a tetejét liszttel finoman megszórjuk. Ruhával letakarva, langyos helyen kb. 60 perc hosszat kelesztjük.

3. Ha kétszeresére nőtt, egy legalább palacsintasütő nagyságú serpenyőben 3-4 ujjnyi olajat forrósítunk, a tésztából leszakítunk egy darabot, kerekre húzzuk (kb. 2 cm vastag legyen), és a forró olajba tesszük. Letakarjuk, ha pirosra sült, lapáttal megfordítjuk, és a másik felét fedő nélkül sütjük ropogós pirosra.

4. Rácson lecsöpögtetjük, vagy zsírszívó papírtörlőre tesszük. Frissen, forrón tálaljuk.

Eredetileg azt a lepényt nevezték így, amelyet házi kenyérsütéskor a tésztából lecsípett darabból, a kemence szájánál, a láng közelében (innen a név) sütöttek. Egykori falusi gyerekek mohón várt kedvence, a kenyérsütés napjának reggeli eledele volt ez, ami ha netán még tejföllel is megkenték, fejedelmi éteknek számított. Amióta nem otthon, s ha otthon is, nem kemencében készül a kenyér, ezt csak nosztalgikus visszaemlékezésekből ismerjük.