ALMÁS RÉTES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 90 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, reszelő
Eljárások: darálás, hámozás, kikeverés, kimagozás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 2 rúd

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag rétestészta
A töltelékhez:
100 dkg savanykás alma
10 dkg zsemlemorzsa
15 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg darált dió

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát, és az alreceptben leírtak szerint hozzáadjuk az alábbiak szerint elkészített tölteléket.

2. A megtisztított, csutkájától megszabadított almát legyaluljuk.

3. A cukrot ízesítjük a fahéjjal, és az almába keverjük.

4. Ezt 20 percig állni hagyjuk, majd a levét kinyomjuk. A töltelékcsíkot a tésztán dióval megalapozzuk.

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Ha kész réteslapot használunk: egy konyharuhát vízbe mártunk, alaposan kicsavarunk, és egy sima asztallapon kiterítünk. A frissen felnyitott csomagból egy réteslapot a ruhára terítünk, bőségesen megzsírozzuk, ráterítjük a következőt, ezzel ugyanígy járunk el, majd a harmadikkal is. A munkát ugyanúgy folytatjuk, mint a házi készítménnyel.

RÉTESTÉSZTA

60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál só
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.