DOROZSMAI MOLNÁRPONTY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, elősütés, főzés, hámozás, irdalás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, szűrés, tűzdelés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg csuszatészta
60 dkg pontyfilé
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg csiperkegomba
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 db zöldpaprika
2 nagyobb paradicsom
4 dkg liszt
5 dkg zsír
1 kávéskanál pirospaprika
2 dl tejföl
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A filéket sűrűn beirdaljuk, és 4-5 centiméteres darabokra vágjuk. A szalonnát kis csíkokra aprítjuk, gazdagon megtűzdeljük vele a haldarabokat, melyeket még meg is sózunk, és állni hagyunk.

2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot lehéjazzuk, majd mindkettőt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk.

3. A haldarabokat lisztben megforgatjuk, majd kevés forró zsírban elősütjük (mindkét oldalukat pirosra). A sütőzsírban világosra pirítjuk a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, gombát, paradicsomot, és addig pároljuk, amíg megpuhul; ekkor elkeverjük a tejföllel, és jól kiforraljuk.

4. Beletesszük a halszeleteket, és a mártásban, gyakori rázogatással puhára pároljuk.

5. Kifőzzük a csuszatésztát.

6. A halszeleteket kiszedjük a mártásból, melyet összekeverünk a forró tésztával, és lapos tűzálló tálra halmozunk. Tetején elrendezzük a halszeleteket, majd sütőben alaposan átforrósítjuk. Nyers paradicsom- és paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.