DOROZSMAI MOLNÁRPONTY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, elősütés, főzés, hámozás, irdalás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, szűrés, tűzdelés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A filéket sűrűn beirdaljuk, és 4-5 centiméteres darabokra vágjuk. A szalonnát kis csíkokra aprítjuk, gazdagon megtűzdeljük vele a haldarabokat, melyeket még meg is sózunk, és állni hagyunk.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot lehéjazzuk, majd mindkettőt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
3. A haldarabokat lisztben megforgatjuk, majd kevés forró zsírban elősütjük (mindkét oldalukat pirosra). A sütőzsírban világosra pirítjuk a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, gombát, paradicsomot, és addig pároljuk, amíg megpuhul; ekkor elkeverjük a tejföllel, és jól kiforraljuk.
4. Beletesszük a halszeleteket, és a mártásban, gyakori rázogatással puhára pároljuk.
5. Kifőzzük a csuszatésztát.
6. A halszeleteket kiszedjük a mártásból, melyet összekeverünk a forró tésztával, és lapos tűzálló tálra halmozunk. Tetején elrendezzük a halszeleteket, majd sütőben alaposan átforrósítjuk. Nyers paradicsom- és paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.