FŰSZERES RIZZSEL PÁROLT BÁRÁNYCOMB Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: csontozókés, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, gőzölés, hámozás, kicsontozás, lerakás, párolás, pihentetés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg kicsontozott báránycomb
40 dkg hosszúszemű fehér rizs
3 evőkanál harissa
10 dl víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1 nagyobb fej vékonyra szeletelt hagyma

Elkészítés:

1. A rizst a vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük.

2. Ha megfőtt, hozzáadjuk az olajat, a sót és 1 evőkanál harissát.

3. A hagymát egy nagy lábos aljára terítjük, erre fektetjük a húst (a zsíros felével lefelé), végül a fűszeres rizzsel teljesen befedjük.

4. Kis lángon, lefedve, 150-180 percig főzzük; a fedőt a második óra végéig egyáltalán ne emeljük le, mert kiszökik a gőz.

5. A főzési idő leteltével lehúzzuk a tűzről, és 10 percig pihentetjük. A rizst nagy tálalóedénybe kanalazzuk, rátesszük a húst, és forrón tálaljuk.

A harissa igen csípős, sötétpiros észak-afrikai paprikakrém, amit chilipaprikából, koriandermagból és köményből készítenek sóval és olívaolajjal. Gyakran kerül bele római kömény, menta vagy valamilyen olajos mag is. Használják fűszerezésre, de húsok, halak és zöldségek mellett mártásként is.