KACSATAGINE FRISS FÜGÉVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 18 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, felengedés, hámozás, párolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 200 dkg-os, darabolt kacsa
40 dkg negyedekre vágott aszalt füge

vagy

85 dkg friss, darabolt füge
6 evőkanál vaj
2 fej finomra vágva hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál friss, apróra vágott gyömbér
1 teáskanál kurkuma
3 ¾ dl víz
2 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vajat tagine-ban vagy lábosban, közepes lángon megolvasztjuk.

2. A 8 darabba vágott kacsát a hagymával és a fokhagymával jól megsütjük. Hozzáadjuk a gyömbért, illetve a kurkumát, megsózzuk és aláöntjük a vizet.

3. A kacsát lefedve, nagyon kis lángon 40-45 perc alatt puhára pároljuk. Akkor rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk a fahéjjal, és 10 perc alatt összeérleljük.

4. Végül beledobjuk a fügét, és további 5 perc alatt készre pároljuk.

A tagine (tajine, tadzsin, tazsin) észak-afrikai édes-pikáns, fűszeres húsos vagy zöldséges ragu, amelybe a hús mellé gyakran kerül aszalt gyümölcs is.
A tagine receptek arról a különleges, csúcsos fedelű agyagedényről kapták a nevüket, amelyben a húst, halat vagy zöldséget lassú tűzön, fűszeres szaftban puhára párolják. A tagine-edényt eredetileg valószínűleg árpa és búza pirítására használták, ebből vált lassan főzőedénnyé, majd az elnevezés áthelyeződött a különleges párolási módra, illetve magára az ételre.
Ez a recept friss fügét ír elő. Ha ilyet nem kapunk, vegyünk helyette aszalt fügét, amelyet aztán 15 percre langyos vízbe áztatunk. Számítsunk arra, hogy az aszalt fügének (még beáztatva is) körülbelül 5 perccel több idő kell, hogy megpuhuljon, mint a frissnek.