BÁRÁNYTAGINE SPENÓTTAL ÉS BABBAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg friss, durvára vágott spenót
30 dkg kockára vágott bárányhús
10 dkg főtt csicseriborsó

vagy

10 dkg főtt fehérbab
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
4 dl víz
1 csipet morzsolt sáfrány
15 dkg kemény, frissen reszelt sajt
5 dkg szikkadt, héja nélkül kenyér
6 nagyobb felvert tojás
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat.

2. Egy nagy, mély serpenyőben, nagy lángon felhevítünk 3 evőkanál olajat, és a spenótot sóval, borssal és fahéjjal ízesítve 8-10 perc alatt megpároljuk rajta.

3. Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, és ezen kissé megpirítjuk a hagymát meg a bárányhúst. Hozzáadjuk a babot (vagy csicseriborsót) és a spenótot, aláöntjük a vizet, majd sóval, borssal és sáfránnyal fűszerezzük.

4. Körülbelül 15-20 percig pároljuk; ezalatt a leve is besűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a sajtot, a kenyérbelet és a tojást, megsózzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A keveréket beleöntjük az előkészített tűzálló tálba és 15-20 perc alatt összesütjük. Forrón tálaljuk.

A tagine (tajine, tadzsin, tazsin) észak-afrikai édes-pikáns, fűszeres húsos vagy zöldséges ragu, amelybe a hús mellé gyakran kerül aszalt gyümölcs is.
A tagine receptek arról a különleges, csúcsos fedelű agyagedényről kapták a nevüket, amelyben a húst, halat vagy zöldséget lassú tűzön, fűszeres szaftban puhára párolják. A tagine-edényt eredetileg valószínűleg árpa és búza pirítására használták, ebből vált lassan főzőedénnyé, majd az elnevezés áthelyeződött a különleges párolási módra, illetve magára az ételre.