MÉZES-FŰSZERES HAGYMA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál méz
8 fej finomra vágva hagyma
2 teáskanál ras el hanout
3 ¾ dl víz
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy közepes lábosban, közepes lángon felforraljuk a vizet a hagymával.

2. Hozzáadjuk a ras-el-hanoutot, megsózzuk, és lefedve 20 percig főzzük. Akkor lejjebb vesszük a lángot, és további 15-20 perc alatt egészen pépesre főzzük.

3. Levesszük róla a fedőt, és nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett 5 perc alatt besűrítjük. Akkor hozzáöntjük az olajat meg a mézet, és 5 perc alatt összefőzzük. Forrón tálaljuk.

A ras-el-hanout fűszerkeveréket marokkóiként ismerik, de a tunéziai konyha is használja. Összetétele igen sokféle lehet, akár 50 alapanyagot is tartalmazhat. Fő hozzávalói általában: bors, szerecsendió, szerecsendióvirág, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, római kömény, gyömbér, kurkuma, kardamon, paprika, sáfrány, stb. Egyesek szárított rózsát vagy levendulát is kevernek bele.
Ezt a finomságot tálalhatjuk pirítóssal vagy friss kenyérrel előételként, esetleg sült halhoz vagy húshoz mártásként.