CSÍPŐS-FŰSZERES SÁRGARÉPA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, mozsár, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, előfőzés, hámozás, pirítás, szűrés, törés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tisztított, csíkokra vágott sárgarépa
1 teáskanál édes, finomra vágva chilipaprika
1 evőkanál harissa
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 teáskanál egész köménymag
1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
1 evőkanál citromlé

vagy

1 evőkanál ecet
ízlés szerint só
A díszítéshez:
3 evőkanál kapribogyó

Elkészítés:

1. A sárgarépát forró, sós vízben 8-10 percig főzzük. Leszűrjük, de a főzőlevéből megtartunk 2,5 deciliternyit.

2. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 5 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a fokhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, köményt, az őrölt (vagy mozsárban összetört) koriandert, chilit, a harissát és az ecetet, és aláöntjük a félretett főzővizet.

3. Nagy lángon 8-10 percig főzzük; ezalatt a leve is besűrűsödik. Akkor lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Melegen, kapribogyóval díszítve tálaljuk.

A harissa igen csípős, sötétpiros észak-afrikai paprikakrém, amit chilipaprikából, koriandermagból és köményből készítenek sóval és olívaolajjal. Gyakran kerül bele római kömény, menta vagy valamilyen olajos mag is. Használják fűszerezésre, de húsok, halak és zöldségek mellett mártásként is.
Ehhez a hagyományos tunéziai fogáshoz az előfőzött sárgarépát a híres észak-afrikai paprikakrém, a harissa és egy sor fűszer társaságában párolják készre. Az étel különlegességét az adja, hogy a fűszerek izgalmassága tökéletesen ellensúlyozza a sárgarépa természetes édességét.