Tyúkhúsleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A megtisztított tyúkot (kakast) feldaraboljuk, és mély fazékba tesszük. (A fejét és lábát is főzzük bele a levesbe, még akkor is, ha asztalra nem adjuk.) Ráöntjük a hideg vizet, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot, kis lángon felforraljuk, és ezután nagyon-nagyon lassan, egyenletesen forraljuk.
2. A megtisztított répát és petrezselyemgyökeret hasábokra vágjuk, a megtisztított krumplit, zellert, karalábét, fokhagymagerezdeket és a vöröshagymát egészben hagyjuk (ha ez utóbbiról csak a legkülső héjréteget hántjuk le, a rajta maradó héjtól nagyon szép lesz a leves színe). Ha az állat öreg (ebből lesz a jó leves, főként a kakasból), a zöldséget csak 30-45 perc múlva adjuk a léhez, ha fiatal, korábban. A fövés közben keletkező habot felesleges leszedni.
3. Az elkészült levest hagyjuk néhány percig ülepedni, mielőtt leszűrnénk, és soha ne öntsük, csak merőkanállal szedjük, hogy az aljáról az üledék fel ne kavarodjon.