Tyúkhúsleves Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150-200 dkg-os, darabolt tyúk

vagy

1 db 150-200 dkg-os, darabolt kakas
20 dl hideg víz
10 szem egész feketebors
2 szál tisztított, hasábokra vágott sárgarépa
2 szál tisztított, hasábokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb tisztított, egész zeller
1 kisebb tisztított, egész karalábé
1 kisebb fej tisztított, egész vöröshagyma
1 kisebb tisztított, egész burgonya
2 gerezd tisztított, egész fokhagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A megtisztított tyúkot (kakast) feldaraboljuk, és mély fazékba tesszük. (A fejét és lábát is főzzük bele a levesbe, még akkor is, ha asztalra nem adjuk.) Ráöntjük a hideg vizet, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot, kis lángon felforraljuk, és ezután nagyon-nagyon lassan, egyenletesen forraljuk.

2. A megtisztított répát és petrezselyemgyökeret hasábokra vágjuk, a megtisztított krumplit, zellert, karalábét, fokhagymagerezdeket és a vöröshagymát egészben hagyjuk (ha ez utóbbiról csak a legkülső héjréteget hántjuk le, a rajta maradó héjtól nagyon szép lesz a leves színe). Ha az állat öreg (ebből lesz a jó leves, főként a kakasból), a zöldséget csak 30-45 perc múlva adjuk a léhez, ha fiatal, korábban. A fövés közben keletkező habot felesleges leszedni.

3. Az elkészült levest hagyjuk néhány percig ülepedni, mielőtt leszűrnénk, és soha ne öntsük, csak merőkanállal szedjük, hogy az aljáról az üledék fel ne kavarodjon.

A tyúkhúsleves hagyományos ünnepi étel, amelyet második fogásként nagyon sok vidéken a főtt tyúkhús követett valamilyen (például paradicsom-, kapor-, alma-, egres-) mártással.
Valaha a változatosságra törekvő szegény asszonyok a félig főtt levesből kiszedték a „komolyabb” részeket – mellet, combokat -, és átsütötték. Így vén tyúkból is porhanyós pecsenye lett.
A húsleves belefőtt betéttel az igazi: kockatésztával, cérnametélttel, grízgaluskával, maceszgombóccal, lakodalomkor meg csigatésztával.
Valaha az Alföldön sáfránnyal főzték, hogy szebb legyen a színe.
Hagyományos lakodalom ma sem képzelhető el aranyló tyúkhúsleves nélkül, s ezt vittek a látogató asszonyok a gyermekágyasnak is.