Borjúpaprikás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A húst valamivel nagyobb kockákra vágjuk, mint a sertéspörkölthöz. A hagymát finomra aprítjuk, s a zsiradékban addig pirítjuk, míg sárgulni kezd, ekkor lehúzzuk a lángról, megszórjuk a pirospaprikával, 2-3 evőkanál vízzel felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat, egy-két percig kavargatva pirítjuk, majd sózzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve gyorsan főzzük; ha zsírjára sül, mindig kevés langyos vizet teszünk alá.
2. Amikor félig puha a hús, hozzáadjuk a hosszúkás, vékony szeletekre vágott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot.
3. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és összeforraljuk a lével. Galuskával vagy tarhonyával körítjük.
Tarhonya
1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.
2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.
3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).
4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.
Galuska
1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.
2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.
3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.