Borjúpaprikás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kockára vágott borjúlapocka
1 evőkanál liszt
3 dl tejföl
1 db cikkekre vágott paradicsom
2 db vékonyra szeletelt zöldpaprika
½ kávéskanál rózsapaprika
5 dkg zsír
1 fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint só
A körítéshez:
igény szerint tarhonya
A tálaláshoz:
igény szerint tejföl

Elkészítés:

1. A húst valamivel nagyobb kockákra vágjuk, mint a sertéspörkölthöz. A hagymát finomra aprítjuk, s a zsiradékban addig pirítjuk, míg sárgulni kezd, ekkor lehúzzuk a lángról, megszórjuk a pirospaprikával, 2-3 evőkanál vízzel felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat, egy-két percig kavargatva pirítjuk, majd sózzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve gyorsan főzzük; ha zsírjára sül, mindig kevés langyos vizet teszünk alá.

2. Amikor félig puha a hús, hozzáadjuk a hosszúkás, vékony szeletekre vágott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot.

3. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és összeforraljuk a lével. Galuskával vagy tarhonyával körítjük.

Tarhonya

25 dkg tarhonya
6 dl forrásban lévő víz
4 dkg zsír
0.5 kisebb fej reszelt vöröshagyma vagy
0.5 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
kevés pirospaprika
ízlés szerint só

1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.

3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).

4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.

Galuska

40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi só

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.