BÁRÁNYLAPOCKA ASZALT GYÜMÖLCCSEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, kés, sütő, tűzálló edény
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, fényezés, párolás, tűzdelés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 200 dkg-os báránylapocka
12 és fél dkg kimagozott aszalt szilva
12 és fél dkg aszalt sárgabarack
15 dkg vaj
1 és ¼ dl brandy
1 és ¼ dl portói bor
3 evőkanál méz
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint friss rozmaring

Elkészítés:

1. A sütőt 230 °C-ra (gázon 8-as fokozatra) előmelegítjük. A báránylapockát bevágjuk úgy, hogy 4 darabot kapjunk, amelyeket azonban nem választunk el teljesen, csak a csontnál kissé behasítjuk. Kívül-belül bedörzsöljük rozmaringgal, és alaposan megborsozzuk.

2. Tűzálló tálba tesszük, és rádaraboljuk a vajat. Sütőbe toljuk, majd mindkét oldalát 10 percig sütjük.

3. Meglocsoljuk a brandyvel meg a portóival, megfordítjuk, és visszatoljuk a sütőbe. 5 perc múlva hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és rácsorgatjuk a mézet. További 30-35 percig sütjük, közben gyakran locsolgatjuk saját levével. Akkor van kész, ha a húsba beleszúrt villa nyomán átlátszó folyadék buggyan ki belőle.

4. Ha megsült, tálalótálra tesszük, és rákanalazzuk az aszalt gyümölcsöt. A visszamaradt szaftot kissé besűrítjük, a húst ezzel meglocsolva tálaljuk.