BÁRÁNYLAPOCKA ASZALT GYÜMÖLCCSEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: borsdaráló, kés, sütő, tűzálló edény
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, fényezés, párolás, tűzdelés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 230 °C-ra (gázon 8-as fokozatra) előmelegítjük. A báránylapockát bevágjuk úgy, hogy 4 darabot kapjunk, amelyeket azonban nem választunk el teljesen, csak a csontnál kissé behasítjuk. Kívül-belül bedörzsöljük rozmaringgal, és alaposan megborsozzuk.
2. Tűzálló tálba tesszük, és rádaraboljuk a vajat. Sütőbe toljuk, majd mindkét oldalát 10 percig sütjük.
3. Meglocsoljuk a brandyvel meg a portóival, megfordítjuk, és visszatoljuk a sütőbe. 5 perc múlva hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és rácsorgatjuk a mézet. További 30-35 percig sütjük, közben gyakran locsolgatjuk saját levével. Akkor van kész, ha a húsba beleszúrt villa nyomán átlátszó folyadék buggyan ki belőle.
4. Ha megsült, tálalótálra tesszük, és rákanalazzuk az aszalt gyümölcsöt. A visszamaradt szaftot kissé besűrítjük, a húst ezzel meglocsolva tálaljuk.