Zöldborsós tintahal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, forralás, hámozás, párolás, pirítás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg tisztított tintahal
100 dkg fejtett zöldborsó
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
2 db kockára vágott paradicsom
2 és fél dl forró víz
A mártáshoz:
6 evőkanál víz
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomliszt

Elkészítés:

1. A tintahalat 2 centiméteres karikákra vágjuk. Mély serpenyőbe 1 cm magasan vizet töltünk, és felforraljuk. Beledobjuk a tintahalkarikákat, hozzáadjuk az 1 kanál olajat, és közepes lángon 10-12 percig pároljuk; ezalatt a víz elpárolog, és a tintahal húsa kicsit megpuhul.

2. Hozzáadjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett 20 percig pirítjuk. Beledobjuk a paradicsomot, és 5 percig pároljuk. Beleszórjuk a borsót, aláöntünk kevés forró vizet (épp csak annyit, nehogy leégjen), és a borsót mintegy 10 perc alatt nem túl puhára pároljuk.

3. A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel, belekeverjük a petrezselymet, és a vízzel felöntve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. A tintahal mellé külön csészében adjuk a mártást.