PAELLA VALENCIAI MÓDRA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: borsdaráló, csontozókés, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, fekete- és kékkagyló tisztítása, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kicsontozás, párolás, pihentetés, pirítás
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. Egy paellaserpenyőben (vagy nagy, körülbelül 45 cm átmérőjű tűzálló serpenyőben), közepes lángon felhevítjük az olajat, 2-3 perc alatt megfuttatjuk rajta a kés lapjával kissé összenyomott fokhagymát, majd kiszedjük a serpenyőből.
2. A visszamaradt olajon 5 perc alatt megpirítjuk a nagyobb darabokra vágott csirkét.
3. Beleszórjuk a rizst, és addig kevergetjük, amíg a szemeket egyenletesen bevonja az olaj. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.
4. Hozzáadjuk a konzervcsigát, articsókát, zöldbabot, borsót, kagylót és az angolnát. Sózzuk, borsozzuk, a sáfránnyal és a babérlevéllel ízesítjük.
5. Közepesnél nagyobb lángon addig főzzük, míg a rizs kis híján az összes levet felszívja; akkor jó, ha a rizsszemek nincsenek szétfőve (még van mit harapni rajtuk), és még mindig marad egy kis leve. A serpenyőt fedő nélkül 10 percre sütőbe toljuk.
6. Tálalás előtt alufóliával vagy sütőpapírral lefedve 10 percig pihentetjük.