PAELLA VALENCIAI MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, csontozókés, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, sütő, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, elősütés, fekete- és kékkagyló tisztítása, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kicsontozás, párolás, pihentetés, pirítás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg csigakonzerv
60 dkg rizottórizs
50 dkg héjas kagyló
50 dkg konyhakész angolna
½ teáskanál morzsolt sáfrány
1 db kicsontozott, darabolt nyúl

vagy

1 db kicsontozott, darabolt csirke
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 gerezd tört fokhagyma
15 dl forró víz
2 db tisztított, darabolt articsókaszív
20 dkg darabolt zöldbab
20 dkg zöldborsó
1 db babérlevél
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. Egy paellaserpenyőben (vagy nagy, körülbelül 45 cm átmérőjű tűzálló serpenyőben), közepes lángon felhevítjük az olajat, 2-3 perc alatt megfuttatjuk rajta a kés lapjával kissé összenyomott fokhagymát, majd kiszedjük a serpenyőből.

2. A visszamaradt olajon 5 perc alatt megpirítjuk a nagyobb darabokra vágott csirkét.

3. Beleszórjuk a rizst, és addig kevergetjük, amíg a szemeket egyenletesen bevonja az olaj. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.

4. Hozzáadjuk a konzervcsigát, articsókát, zöldbabot, borsót, kagylót és az angolnát. Sózzuk, borsozzuk, a sáfránnyal és a babérlevéllel ízesítjük.

5. Közepesnél nagyobb lángon addig főzzük, míg a rizs kis híján az összes levet felszívja; akkor jó, ha a rizsszemek nincsenek szétfőve (még van mit harapni rajtuk), és még mindig marad egy kis leve. A serpenyőt fedő nélkül 10 percre sütőbe toljuk.

6. Tálalás előtt alufóliával vagy sütőpapírral lefedve 10 percig pihentetjük.

Ez a hagyományos recept Spanyolország délkeleti régióiból származik.
A csigát vagy az angolnát helyettesíthetjük hússal vagy tenger gyümölcseivel.