FEKETE RIZS TINTAHALLAL ARROZ NEGRE DE L’EMPORDA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pirítás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rizottórizs
75 dkg friss, karikára vágott tintahal
10 dl halalaplé
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
1 db kimagozott zöld hüvelyű zöldbab
4 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom

Elkészítés:

1. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világosra pirítjuk rajta a hagymát meg a paprikát.

2. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát meg a paradicsomot, és 10-15 perc alatt zsírjára sütjük.

3. Beleforgatjuk a tintahalat és a tintazacskót, mely feketére színezi a paradicsomos alapot. Beleszórjuk a rizst, és nagy lángon 2-3 percig kevergetjük.

4. Felöntjük a halalaplével, és felforraljuk. A lángot lejjebb vesszük, és 5 percig gyöngyözve főzzük. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát, a rizst 15 perc alatt puhára főzzük.

Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén a mórok foglalkoztak nagymértékű rizstermesztéssel. Mára ez a vidék sokféle rizsétellel büszkélkedhet, a paella például sosem terjedhetett volna el spanyol nemzeti fogásként, ha a rizstermesztés nem rendelkezik ilyen nagy hagyományokkal.
Ha kapunk spanyol rizsfajtát, akkor az autentikus ízhatás kedvéért ezt használjuk, de nyugodtan dolgozhatunk más rövid, kerek szemű rizsfajtákkal, például olasz arborio rizzsel is.

HALALAPLÉ

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.