FEKETE RIZS TINTAHALLAL ARROZ NEGRE DE L’EMPORDA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pirítás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világosra pirítjuk rajta a hagymát meg a paprikát.
2. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát meg a paradicsomot, és 10-15 perc alatt zsírjára sütjük.
3. Beleforgatjuk a tintahalat és a tintazacskót, mely feketére színezi a paradicsomos alapot. Beleszórjuk a rizst, és nagy lángon 2-3 percig kevergetjük.
4. Felöntjük a halalaplével, és felforraljuk. A lángot lejjebb vesszük, és 5 percig gyöngyözve főzzük. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát, a rizst 15 perc alatt puhára főzzük.
HALALAPLÉ
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.