APULIAI KRUMPLITORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg leveles tészta
100 dkg héjában főtt, hámozott burgonya
12 és fél dkg olvasztott vaj
2 és fél dl tej
1 nagyobb tojás
1 nagy tojássárgája
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
9 dkg kockára vágott, sült pancetta

vagy

9 dkg kockára vágott, sült szalonna
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
A pancetta kisütéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra (gázon 3-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, kibéleljük zsírpapírral és ezt is kivajazzuk.

2. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy bőven kibélelhessük vele a forma alját, oldalát, hogy rá tudjuk majd hajtani a töltelék szélére is.

3. A még forrón áttört burgonyát összedolgozzuk a vajjal, tejjel, az olajban kisütött pancettával, egész tojással, tojássárgájával és a parmezánnal, sózzuk, borsozzuk és a tésztára halmozzuk. A bőven lelógó tésztaszéleket körben ráhajtjuk – nem kell tejesen befednie a tölteléket, elég, ha a szélén összefogja.

4. A tortát 40-45 perc alatt pirosra sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Egész Olaszországban, de különösen a déli részén hagyományos fogásnak számítanak a különböző zöldséges torták és piték. Ennek a krumplitortának a tölteléke némiképp emlékeztet a Gattó di patate nevű nápolyi pitéére, mely burgonyával, mozzarellával, prosciuttóval és parmezánnal készül.