APULIAI KRUMPLITORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, töltés
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra (gázon 3-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, kibéleljük zsírpapírral és ezt is kivajazzuk.
2. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy bőven kibélelhessük vele a forma alját, oldalát, hogy rá tudjuk majd hajtani a töltelék szélére is.
3. A még forrón áttört burgonyát összedolgozzuk a vajjal, tejjel, az olajban kisütött pancettával, egész tojással, tojássárgájával és a parmezánnal, sózzuk, borsozzuk és a tésztára halmozzuk. A bőven lelógó tésztaszéleket körben ráhajtjuk – nem kell tejesen befednie a tölteléket, elég, ha a szélén összefogja.
4. A tortát 40-45 perc alatt pirosra sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.