CSIRKÉS RIZOTTÓ RISOTTO ALLA SBIRRAGLIA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, feljavítás, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 75 dkg-os, tisztított csirke
40 dkg rizottórizs
6 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
4 evőkanál vaj
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 szál kockára vágott zellerszár
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál kockára vágott sárgarépa
2 és fél dl fehérbor
2 db tisztított, darabolt csirkemáj
15 dl tyúkhúsleves
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben 3 evőkanál vajat megolvasztunk az olajjal, és megfuttatjuk rajta a hagymát, zellert és a sárgarépát.

2. A 8 darabba vágott csirkét sózzuk, borsozzuk és a zöldségalapon megpirítjuk. 8-10 perc múlva meglocsoljuk kevés borral, lefedjük, majd időnként meglocsolva 25-30 percig pároljuk. Ha megpuhult, kivesszük és sütőben melegen tartjuk.

3. A visszamaradt zsiradékon és zöldséges alapon nagy lángon átforgatjuk a rizst (lehetőleg arborio fajtát) és a csirkemájat. Felöntjük a kockából készült levessel úgy, hogy egyszerre mindig csak egy merőkanálnyit adunk hozzá, és addig kevergetjük, amíg a rizs felszívja a nedvességet. Körülbelül 15-18 perc alatt a rizs megpuhul. Ekkor belekeverjük a maradék vajat és a parmezánt. Végül a rizottó tetején elrendezzük a sült csirkét és azonnal tálaljuk.

Hogy a rizottónk jól sikerüljön vegyük figyelembe a következőket: rövid szemű rizst válasszunk (mint pl. az olasz arborio). A vajon a hagymával kb. 2 percig pirítsuk a rizst öntsük fel a borral, s amikor azt felszívta öntsük fel 1 dl levessel (ez lehet zöldség vagy húsleves alaplé is, akár kockából készített is), gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg elpárolog. A többi levest decinyi adagokban tegyük a rizshez, gyakran kevergetve, ne egyszerre „zúdítsuk” rá). A sajtot 3-4 perccel a rizs elkészülte előtt adjuk hozzá.
Igazi rizottót nem lehet a rizsköreteknél megszokott, hosszú szemű fajtákból főzni, csak a rövid és kerek szemű rizottórizs jó hozzá, amelyet folytonos kevergetés mellett főznek, hogy még jobban kiadja a keményítőtartalmát. Ennek köszönhető a valódi rizottó krémes állaga.