SEMIFREDDO Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fémtál, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, fagyasztás, gőzölés, hámozás, hűtés, karamellizálás, reszelés, gyalulás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 ¾ dl zsíros, felvert tejszín
¾ dl marsala bor
2 db reszelt héja narancs
25 dkg kristálycukor
9 db tojássárgája
A karamelles narancshoz:
2 db narancs
¾ dl víz
12 és fél dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Egy fémtálban összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a marsalát. A tálat egy fazék gőzölgő víz fölé állítjuk (a tál alja ne érjen a vízbe). Kézi vagy elektromos habverővel keverjük fehéredésig, az eredeti térfogat kétszeresére (a cukor teljesen oldódjon fel). Levesszük a tűzről, és jég fölött kevergetjük, amíg lehűl, belekeverjük a felvert tejszínt, és félig megfagyasztjuk, de maradjon puha.

2. Belekeverjük a reszelt narancshéjat. Másfél literes, folpackkal kibélelt fémformába kanalazzuk. 4 órára vagy egész éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.

3. A megmosott narancsok két végét vágjuk le, majd hámozzuk meg, a fehér részt is eltávolítva. A narancsot felszeleteljük, és üvegtálba rakjuk.

4. Egy lábosban kis lángon fokozatosan megolvasztjuk a cukrot. Amikor megolvadt, kicsit nagyobbra állítjuk a lángot, amíg a cukor karamellizálódni kezd. A lábost forgassuk, rázogassuk, hogy a cukor egyenletesen karamellizálódjon. Amikor már aranybarna, óvatosan öntsünk hozzá a vizet, vigyázzunk, mert spriccelhet!

5. Olvasszuk fel a karamellt, és öntsük a narancsszeletekre. Fedjük le folpackkal, és hűtsük be. A semifreddót szeletelve, a karamelles naranccsal kínáljuk.

Az olasz semifreddo szó azt jelenti: „félig fagyott”. Nem fagyasztják olyan keményre, mint a hagyományos fagylaltokat, mert magas az alkohol- és cukortartalma. Olaszországban perfetti, azaz „tökéletes” néven is ismerik. Keverés nélkül készül.