CITROMOS SÖRBET Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, fagylaltgép, konyhai robotgép, lábas, sütőpapír, turmixgép, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, fagyasztás, habverés, kikeverés, préselés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ¾ dl citromlé
1 ¾ dl zöldcitromlé
5 dl víz
25 dkg kristálycukor
2 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. Egy lábosban a vízzel elkeverjük a cukrot. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Felforraljuk, kis lángon 5 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

2. A sziruphoz adjuk a citromleveket, és egy fémtálba öntjük. Lefedjük zsírpapírral, és 120 percen át fagyasztjuk. A jeges keveréket turmixgéppel vagy elektromos habverővel egy pillanatig keverjük, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Ezt kétszer ismételjük meg.

3. A keveréket tálba vagy turmixba öntjük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lágy habbá vert tojásfehérjét. Visszatesszük a fagyasztótálba, lefedjük zsírpapírral, és keményre fagyasztjuk.

4. Ha fagylaltgéppel dolgozunk, a tojásfehérjét akkor adjuk a keverékhez, amikor a krémet majdnem teljesen elkevertük. Miközben adagoljuk a fehérjét, a gép motorja járjon.

A sörbet víz alapú fagylalt, amely hagyományosan sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaz, habár napjainkban időnként habbá vert tojásfehérjét adnak hozzá. A sörbetet vagy két fogás között szokás kínálni, hogy megtisztítsa az ízlelőbimbókat, vagy a fogások végén üdítő édességként. Átkeverve (turmixolva) vagy fagyott állapotban kínálják.