CAPPUCCINÓS FAGYLALTTORTÁCSKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: elektromos vízforraló, fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, muffinsütő, nyomózsák, sütő, sütőpapír, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, formázás, habverés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, muffin kiemelése a formából, muffinforma előkészítése sütéshez, sütés, szitálás, töltés
Adag: 10 adag
Elkészítés:
1. Vékonyan vajazzunk ki tíz muffin formát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat).
2. A tésztához elektromos habverővel keverjük habosra a vajat a cukorral. Keverjük bele a vaníliaeszenciát. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat.
3. Vegyítsük el a szitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. Fémkanállal gyorsan forgassuk a tojásos keverékbe, és közben adjuk hozzá az írót. Ne keverjük túl, különben a tészta nehéz, „fojtós” lesz.
4. A keveréket kanalazzuk a muffin tálkákba. Süssük 25 percig, amíg a beleszúrt tűre nem tapad már tészta. A formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd fordítsuk rácsra. Ott hűtsük tovább.
5. A kávéport 2 evőkanál forró vízben feloldjuk, majd hagyjuk hűlni. Egy nagy tálba daraboljuk a vaníliafagylaltot, és simára keverjük. Hozzáöntjük a kávét, elkeverjük, és lefagyasztjuk.
6. Kis tálban elkeverjük a tejszínt a porcukorral, és elektromos habverővel lágy habbá verjük. Használatig hűtőben tároljuk.
7. Sütőpapíron rajzoljunk körbe egy kiskanalat tízszer, majd fordítsuk meg a papírt. Habzsákból kinyomott olvasztott csokoládéval rajzoljuk meg a körvonalakat, majd töltsük ki csokoládéval. Hagyjuk megdermedni.
8. Mindegyik muffin tetejét levágjuk, és félretesszük. Egy kiskanállal kikanalazzuk a belsejüket, 1 cm vastag tésztát hagyunk. (A maradék tésztát lefagyaszthatjuk, később más édességhez felhasználható.)
9. Kanállal megpuhítjuk a kávéfagylaltot, és a muffinokba púpozzuk. Visszatesszük a sütemény kalapját, és kicsit lenyomjuk. A tejszínes keveréket a sütemény tetejére halmozzuk. Megszórjuk kakaóporral, és belenyomjuk a csokoládékanalat.
VANÍLIAFAGYLALT
1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.
2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.
3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.
4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.
5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.
6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.
VÁLTOZATOK:
– Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.
– Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.