CASSATAFAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fazék, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás

Adag: 1 tortaforma (10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A harmadik réteghez:
25 dkg kandírozott, apróra vágott vegyes gyümölcs
12 és fél dkg ricotta
2 db szétválasztott tojás
3 dkg porcukor
 dl tejszín
1 teáskanál vaníliaesszencia
A második réteghez:
13 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor
2 db szétválasztott tojás
4 dkg porcukor
1 ¾ dl tejszín
Az első réteghez:
5 dkg szeletelt, pirított mandula
1 ¾ dl tejszín
4 dkg porcukor
2 db szétválasztott tojás

Elkészítés:

1. Egy 20 cm-es szögletes fém tortaforma alját és oldalát kibéleljük folpackkal.

2. Az első réteghez a tojásfehérjét elektromos habverővel lágy habbá keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tejszínt. Fémkanállal a tejszínhabba forgatjuk a tojássárgáját és a tojáshabot. Belekeverjük a mandulát. A formába kanalazzuk, és lesimítjuk. A forma alját finoman megütögetjük, hogy a krém egyenletesen terüljön szét. 30-60 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg megdermed.

3. A második réteghez a tűzről levett forró vizes fazékra állított hőálló tálban állandó kevergetés mellett megolvasztjuk a csokoládét. A tál alja ne érintkezzen a vízzel. Beleszórjuk, és simára keverjük a sötét kakaót. Kicsit hagyjuk hűlni. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és felverjük a tejszínt. Fémkanállal a tejszínbe keverjük a csokoládét. Belekeverjük a tojássárgáját, majd a tojáshabot, és simára keverjük. Az első rétegre kanalazzuk. A forma alját finoman megütögetjük, hogy egyenletesen terüljön szét. 30-60 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg megdermed.

4. A harmadik réteghez felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és felverjük a tejszínt. A tejszínbe keverjük a ricottát. Fémkanállal belekeverjük a tojássárgáját, a tojáshabot, a cukrozott gyümölcsöket (pl.: ananász, sárgabarack, cseresznye, füge és őszibarack) és a vaníliát, majd simára keverjük. A csokoládés rétegre kanalazzuk, zsírpapírral befedjük, majd egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Szeletelve tálaljuk, adhatunk mellé gyümölcsöt.

A nápolyi eredetű cassata ízesített fagylaltból, ricottából és kandírozott gyümölcsből készül. A gyümölccsel elkevert ricottát fagylalttal veszik körbe.