CSOKOLÁDÉS ISZAPTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db tojás
55 dkg kristálycukor
6 dkg kakaópor
25 dkg durvára tört étcsokoládé
1 és ¼ dl író
1 ¾ dl forró víz
½ teáskanál szódabikarbóna
másfél teáskanál sütőpor
30 dkg finomliszt
2 evőkanál instant/nes kávé
25 dkg sótlan vaj
2 evőkanál olaj
A formához:
igény szerint zsiradék
A mázhoz:
25 dkg durvára tört étcsokoládé
15 dkg kristálycukor
1 és ¼ dl tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk egy 22 cm átmérőjű mély, kerek tortaformát. Az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a papír legalább 2 cm-rel a perem fölé érjen.

2. Egy lábosban a vajat, a csokoládét és a kávét elkeverjük a vízzel. Kis lángon kevergetjük, amíg a csokoládé és a vaj megolvad, és a keverék sima lesz. Vegyük le a tűzről.

3. A lisztet, a sütőport, a kakaóport és a szódabikarbónát egy tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a tojás, olaj és író keverékét, és nagy fémkanállal lassan elkeverjük a száraz hozzávalókkal, azután beleforgatjuk az olvasztott csokoládét. Alaposan dolgozzuk el.

4. A keveréket a formába kanalazzuk, és 100 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha még ragad rá tészta, süssük tovább 5-10 percig. Hagyjuk a formában kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, vegyük ki a formából.

5. A mázhoz egy lábosba tesszük az összes hozzávalót. Kis lángon melegítjük, amíg megolvad. Felforraljuk, 4-5 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni pár percig. Egy tepsire tegyünk rácsot, és borítsuk a tortalapot a rácsra. A mázat öntsük a tortára. Ügyeljünk, hogy az oldalát is egyenletesen bevonja. Csokoládédíszekkel igazán látványossá tehetjük.