CSOKOLÁDÉS ISZAPTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk egy 22 cm átmérőjű mély, kerek tortaformát. Az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a papír legalább 2 cm-rel a perem fölé érjen.
2. Egy lábosban a vajat, a csokoládét és a kávét elkeverjük a vízzel. Kis lángon kevergetjük, amíg a csokoládé és a vaj megolvad, és a keverék sima lesz. Vegyük le a tűzről.
3. A lisztet, a sütőport, a kakaóport és a szódabikarbónát egy tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a tojás, olaj és író keverékét, és nagy fémkanállal lassan elkeverjük a száraz hozzávalókkal, azután beleforgatjuk az olvasztott csokoládét. Alaposan dolgozzuk el.
4. A keveréket a formába kanalazzuk, és 100 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha még ragad rá tészta, süssük tovább 5-10 percig. Hagyjuk a formában kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, vegyük ki a formából.
5. A mázhoz egy lábosba tesszük az összes hozzávalót. Kis lángon melegítjük, amíg megolvad. Felforraljuk, 4-5 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni pár percig. Egy tepsire tegyünk rácsot, és borítsuk a tortalapot a rácsra. A mázat öntsük a tortára. Ügyeljünk, hogy az oldalát is egyenletesen bevonja. Csokoládédíszekkel igazán látványossá tehetjük.