CSOKOLÁDÉTORTA KÁVÉKÚPPAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 70 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, tortaforma, turmixgép, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, formázás, habverés, hűtés, kikeverés, tojás szétválasztása, töltés, turmixolás

Adag: 1 tortaforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dkg instant kávé
10 dl vaníliafagylalt
1 evőkanál meleg víz
A formához:
igény szerint vaj
A tortaalaphoz:
10 dkg pekándió
10 dkg étcsokoládés keksz
1 evőkanál kakaópor
3 teáskanál lágy barna cukor
1 evőkanál rum
3 dkg sótlan, olvasztott vaj
4 dkg olvasztott étcsokoládé
A töltelékhez:
20 dkg étcsokoládé
2 és fél dl felvert tejszín
3 db felvert tojássárgája
1 és ¼ dl tejszín
3 dkg sótlan vaj

Elkészítés:

1. A kávékúpokhoz a fagylaltot formázni kell. Nyolc nagyobb fém vagy (házilag készített) karton tölcsérformát kibélelünk sütőpapírral, és celluxszal rögzítjük. A tölcséreket csúcsukkal lefelé poharakba állítjuk, hogy könnyen beléjük kanalazhassuk a fagylaltot.

2. Fémkanállal a kávéport elkeverjük a vízzel, és a tálba borított fagylaltba keverjük. Simára keverjük, majd a tölcsérekbe kanalazzuk. Egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.

3. A tortalaphoz kikenünk egy lapos, 23 cm-es kerek, hullámos szélű tortaformát. A hozzávalókat rövid menetekben, összesen kb. 30 másodpercig turmixoljuk, amíg az egész egyenletesen morzsás lesz. A tortaformába öntjük, az aljára és az oldalára simítjuk, majd behűtjük, amíg megdermed.

4. A töltelékhez egy vastag aljú lábosban elkeverjük a csokoládét, a vajat és a tejszínt. Kis lángon kevergetjük, amíg megolvad, és sima lesz. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját, majd egy tálba öntjük. Hagyjuk kicsit kihűlni. Fémkanállal belekeverjük a tejszínhabot. Simára keverjük, és a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelék megdermed. Mindegyik eszpresszókúphoz egy szelet tortát adunk.

CSOKOLÁDÉS KEKSZ

2 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj
35 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál tej
A díszítéshez::
kevés kristálycukor
A kikenéshez::
igény szerint vaj
A munkafelületre::
kevés liszt

1. A lisztet és a kakaóport egy nagy tálba szitáljuk. A vajat hozzáadjuk, és kézzel morzsásra dolgozzuk össze vele. Belekeverjük a cukrot, és a tésztát kemény cipóvá gyúrjuk össze. Szükség esetén kevés tejet adhatunk hozzá.

2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Különböző alakú, 5 cm átmérőjű formákkal különféle alakzatokat szúrunk ki a tésztából. Éles késsel keskeny szeleteket vagy rudacskákat is vághatunk ki belőle. A kiszaggatott süteményeket egymástól kellő távolságra nagy, kivajazott tepsire helyezzük.

3. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. A megsült darabokat fémrácsra tesszük, megszórjuk cukorral, és hagyjuk kihűlni. A omlós süteményeket elrendezzük egy süteményestálon.

VANÍLIAFAGYLALT

6 db tojássárgája
1 db félbevágott vaníliarúd
2.5 dl tej
2.5 dl tejszín
12.5 dkg kristálycukor

1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.

2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.

3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.

4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.

5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.

6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.

VÁLTOZATOK:

– Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.

– Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.