CSOKOLÁDÉTORTA KÁVÉKÚPPAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, tortaforma, turmixgép, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, fagyasztás, formázás, habverés, hűtés, kikeverés, tojás szétválasztása, töltés, turmixolás
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
Elkészítés:
1. A kávékúpokhoz a fagylaltot formázni kell. Nyolc nagyobb fém vagy (házilag készített) karton tölcsérformát kibélelünk sütőpapírral, és celluxszal rögzítjük. A tölcséreket csúcsukkal lefelé poharakba állítjuk, hogy könnyen beléjük kanalazhassuk a fagylaltot.
2. Fémkanállal a kávéport elkeverjük a vízzel, és a tálba borított fagylaltba keverjük. Simára keverjük, majd a tölcsérekbe kanalazzuk. Egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.
3. A tortalaphoz kikenünk egy lapos, 23 cm-es kerek, hullámos szélű tortaformát. A hozzávalókat rövid menetekben, összesen kb. 30 másodpercig turmixoljuk, amíg az egész egyenletesen morzsás lesz. A tortaformába öntjük, az aljára és az oldalára simítjuk, majd behűtjük, amíg megdermed.
4. A töltelékhez egy vastag aljú lábosban elkeverjük a csokoládét, a vajat és a tejszínt. Kis lángon kevergetjük, amíg megolvad, és sima lesz. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját, majd egy tálba öntjük. Hagyjuk kicsit kihűlni. Fémkanállal belekeverjük a tejszínhabot. Simára keverjük, és a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelék megdermed. Mindegyik eszpresszókúphoz egy szelet tortát adunk.
CSOKOLÁDÉS KEKSZ
1. A lisztet és a kakaóport egy nagy tálba szitáljuk. A vajat hozzáadjuk, és kézzel morzsásra dolgozzuk össze vele. Belekeverjük a cukrot, és a tésztát kemény cipóvá gyúrjuk össze. Szükség esetén kevés tejet adhatunk hozzá.
2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Különböző alakú, 5 cm átmérőjű formákkal különféle alakzatokat szúrunk ki a tésztából. Éles késsel keskeny szeleteket vagy rudacskákat is vághatunk ki belőle. A kiszaggatott süteményeket egymástól kellő távolságra nagy, kivajazott tepsire helyezzük.
3. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. A megsült darabokat fémrácsra tesszük, megszórjuk cukorral, és hagyjuk kihűlni. A omlós süteményeket elrendezzük egy süteményestálon.
VANÍLIAFAGYLALT
1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.
2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.
3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.
4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.
5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.
6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.
VÁLTOZATOK:
– Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.
– Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.