MASCARPONÉS PISKÓTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, jénai edény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A piskótalapot feldaraboljuk, és egy 1,75 literes tál aljára helyezzük. Meglocsoljuk a likőrrel, és megszórjuk a reszelt csokoládé felével. Az eper harmadát felszeleteljük, és a tésztára szórjuk. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.
2. A vaníliakrémhez sűrűre és világosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. Egy lábosban 1,25 dl tejszínt a tejjel forrásig hevítünk, majd fokozatosan a cukros tojáshoz keverjük. Tiszta lábosba öntjük, és kis lángon melegítjük, míg besűrűsödik és megtapad a kanálon. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliaeszenciát meg a maradék reszelt csokoládét, és simára keverjük. Folpackkal lefedjük, hogy ne legyen bőrös, és hagyjuk kihűlni.
3. A megmaradt tejszín harmadát habbá verjük, és a mascarponéval együtt óvatosan a vaníliakrémhez keverjük. Az epres tésztára kanalazzuk, folpackkal lefedjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kemény habbá verjük a maradék tejszínt, és a süteményre kanalazzuk. A maradék epret félbevágjuk, és elrendezzük a tejszínhab tetején. Kakaóporos porcukorral megszórjuk.
PISKÓTA
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.