MASCARPONÉS PISKÓTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, jénai edény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, lerakás, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tisztított eper
7 dkg reszelt étcsokoládé
17 és fél dkg piskótalap
1 és ¼ dl kávélikőr

vagy

1 és ¼ dl Tia Maria

vagy

1 és ¼ dl kahlua
A díszítéshez:
ízlés szerint kakaópor
ízlés szerint porcukor
A vaníliakrémhez:
25 dkg mascarpone
2 teáskanál vaníliaesszencia
4 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 és ¼ dl tej
2 teáskanál kukoricaliszt
4 ¾ dl tejszín

Elkészítés:

1. A piskótalapot feldaraboljuk, és egy 1,75 literes tál aljára helyezzük. Meglocsoljuk a likőrrel, és megszórjuk a reszelt csokoládé felével. Az eper harmadát felszeleteljük, és a tésztára szórjuk. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.

2. A vaníliakrémhez sűrűre és világosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. Egy lábosban 1,25 dl tejszínt a tejjel forrásig hevítünk, majd fokozatosan a cukros tojáshoz keverjük. Tiszta lábosba öntjük, és kis lángon melegítjük, míg besűrűsödik és megtapad a kanálon. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliaeszenciát meg a maradék reszelt csokoládét, és simára keverjük. Folpackkal lefedjük, hogy ne legyen bőrös, és hagyjuk kihűlni.

3. A megmaradt tejszín harmadát habbá verjük, és a mascarponéval együtt óvatosan a vaníliakrémhez keverjük. Az epres tésztára kanalazzuk, folpackkal lefedjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kemény habbá verjük a maradék tejszínt, és a süteményre kanalazzuk. A maradék epret félbevágjuk, és elrendezzük a tejszínhab tetején. Kakaóporos porcukorral megszórjuk.

A mascarpone tejszínnel készül, és nem annyira krémsajtra, mint inkább sűrű tejszínre emlékeztet. Kicsit édeskés, de van egy csepp savanykás bukéja, és sokkal lágyabb, mint a krémsajt.
Készen vásárolt piskótával is elkészíthetjük.

PISKÓTA

12 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.