FEKETE-ERDŐ TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, hústű, hűtőszekrény, kenőecset, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőpapír, szita, szűrő, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, habverés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés, töltés
Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Olajjal vagy olvasztott vajjal kikenünk egy mély, 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát. Az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük.
2. Elektromos habverővel fehéredésig keverjük a vajat a cukorral. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a tojásokat. Beletesszük a vaníliát, és alaposan kikeverjük. A keveréket egy nagy tálba öntjük. A szitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport elvegyítjük, majd az íróval váltogatva fémkanállal a cukros tojáshoz keverjük.
3. A tésztát a tortaformába öntjük, a tetejét lesimítjuk. 50-60 percig sütjük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. A tortát a formában 30 percig hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk tovább hűlni. Amikor kihűlt, hosszú, recés élű késsel vízszintesen három lapra vágjuk. Könnyebb lesz a dolgunk, ha közben az egyik tenyerünkkel kissé lenyomjuk a torta tetejét. Először a szélénél vágunk, közben forgatjuk a tortát, így mindenütt egyforma magas lesz a lap. Amikor a késsel körbevágtuk, jöhet a közepe. Az első korongot vegyük le, így jobban látjuk, mit csinálunk a következő lappal.
4. A csokoládéforgácshoz a jó minőségű csokoládét 10-15 percre tegyük meleg helyre. A csokoládé legyen puha, de ne olvadjon meg. Zöldséghámozóval, hosszú mozdulatokkal „hámozzuk” a csokoládét, akkor szépen fog kunkorodni. Ha a csokoládé túl puha lenne, hűtsük le egy kicsit, amíg újra keményebb lesz. A szép forgácshoz kell némi gyakorlat.
5. Állítsuk össze a tortát. Ehhez az alsó lapot helyezzük tortatálra, és alaposan kenjük meg cseresznyepálinkával. A tejszínhab egyötödét egyenletesen a lapra kenjük, rászórjuk a cseresznye felét. A rétegezést folytatjuk a többi tésztalappal, tejszínnel és cseresznyével. A torta tetejére tejszínhab kerül. Végül a torta oldalára egyenletesen felkenjük a tejszínhabot. Erre tesszük a csokoládéreszeléket. Ezt úgy csináljuk, hogy a reszeléket zsírpapírra szórjuk, majd a papírt a torta oldalához, a tejszínbe nyomjuk, és aztán óvatosan eltávolítjuk.
6. Ha kézzel dolgoznánk, a csokoládé megolvadna, ezt akadályozza meg a zsírpapír. A torta tetejére habzsákból tejszínhabrózsákat nyomunk, friss vagy koktélcseresznyével (mindkettő szárával együtt) díszítjük, megszórjuk csokoládéforgáccsal.