KARÁCSONYI RAKOTT PISKÓTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg süteménymorzsa
20 dkg durvára tört aszalt gyümölcs
2 és fél dl tejszín
6 dkg cukrozott, finomra aprított gyömbér
1 ¾ dl konyak

vagy

1 ¾ dl sherry
A díszítéshez:
ízlés szerint cukrozott vegyes gyümölcs
A vaníliakrémhez:
3 ¾ dl tej
½ teáskanál vaníliaesszencia
3 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:

1. A vaníliakrémhez egy kis tálban simára keverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet kis lábosba öntjük, majdnem forrásig hevítjük, majd a tojásos keverékre csorgatjuk. Alaposan elkeverjük, áttöltjük egy tiszta lábosba, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vaníliaeszenciát, és egy tálba öntjük. Folpackkal lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

2. Egy kis lábosba öntünk 1,25 dl konyakot vagy sherryt, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöt, közepes lángon 5 percig melegítjük, amíg a gyümölcs megduzzad és megpuhul. Levesszük a tűzről.

3. A süteménymorzsát egy nagy desszertestálba tesszük, és meglocsoljuk a maradék konyakkal vagy sherryvel. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és a gyömbért, majd alaposan összekeverjük. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.

4. A krémet a süteményre öntjük, lefedjük és behűtjük. Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, és a krémre kanalazzuk. Cukrozott gyümölccsel díszítve kínáljuk.

A recepthez használhatunk karácsonyról megmaradt süteményeket összemorzsolva.
A tökéletes hatás érdekében dekoratív üvegtálkákban kínáljuk, így csodásan érvényesül a rétegezés.