ANGOL PISKÓTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tej
4 db tojás
25 dkg málna
30 dkg piskótalap
1 és ¼ dl tejszín
¼ teáskanál vaníliaesszencia
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
 dl édes tokaji szamorodni bor

vagy

 dl madeira bor

vagy

 dl édes sherry
A díszítéshez:
2 és fél dkg szeletelt mandula
ízlés szerint málna

Elkészítés:

1. A piskótát csíkokra vágjuk, mutatós tálba tesszük, és meglocsoljuk a borral. A tetejére szórjuk a málnát, és egy kanál hátával finoman belenyomkodjuk a piskótába. Néhány szemet hagyjunk egyben.

2. Egy tálban kikeverjük a tojást a cukorral és a liszttel. Egy lábosban felmelegítjük a tejet, a tojásos keverékre öntjük, alaposan összekeverjük, majd egy tiszta lábosba öntjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik, és megtapad a fakanálon. Belekeverjük a vaníliát, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni.

3. A kihűlt krémet a málnás piskótára öntjük, majd a hűtőbe tesszük, amíg megdermed, de ne legyen kemény. A tejszínt habbá verjük, és a krémre kanalazzuk. Mandulával és málnával díszítjük. Kínálásig hűtőben tartjuk.

PISKÓTA

12 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.