ANGOL PISKÓTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A piskótát csíkokra vágjuk, mutatós tálba tesszük, és meglocsoljuk a borral. A tetejére szórjuk a málnát, és egy kanál hátával finoman belenyomkodjuk a piskótába. Néhány szemet hagyjunk egyben.
2. Egy tálban kikeverjük a tojást a cukorral és a liszttel. Egy lábosban felmelegítjük a tejet, a tojásos keverékre öntjük, alaposan összekeverjük, majd egy tiszta lábosba öntjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik, és megtapad a fakanálon. Belekeverjük a vaníliát, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
3. A kihűlt krémet a málnás piskótára öntjük, majd a hűtőbe tesszük, amíg megdermed, de ne legyen kemény. A tejszínt habbá verjük, és a krémre kanalazzuk. Mandulával és málnával díszítjük. Kínálásig hűtőben tartjuk.
PISKÓTA
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.