ALMACHARLOTTE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, léfacsaró, pudingforma, reszelő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pihentetés, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 sütőforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
125 dkg magozott, hámozott alma
60 dkg héja nélkül, vastag szeletre vágott fehérkenyér
3 dkg sótlan vaj
1 rúd fahéj
1 db héja citrom
12 és fél dkg kristálycukor
kevés puha, sótlan vaj
A tetejére:
2 dl narancslé
1 nagy kimagozott, szeletelt alma
2 dkg sótlan vaj
3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A hámozott, felszeletelt almát egy nagy lábosban a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a vajjal kis lángon főzzük, amíg az alma megpuhul, és a keverék sűrű lesz. Időnként megkevergetjük.

2. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Nyolc 1,25 dl-es formát, vagy egy 1,25 literes charlotte-tálat, esetleg pudingformát kikenünk olvasztott vajjal. A mini charlotte-okhoz 16 kerek kenyérszeletet vágunk, megkenjük őket a puha vajjal, és mindegyik formába a vajas felével lefelé beleteszünk egy szeletet. A maradék kenyeret széles csíkokra vágjuk, megvajazzuk, és a vajas oldalukkal kifelé kibéleljük velük a forma oldalát. Nem baj, ha a szélek egymásra borulnak. Az almát a formákba kanalazzuk, és alaposan lenyomkodjuk. A maradék kenyérszeleteket a vajas oldalukkal felfelé az almatöltelékre tesszük. Jól lenyomkodjuk, és a sütőben sütjük 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

3. Ha nagy charlotte-ot készítünk, a kenyeret akkora szeletre vágjuk, hogy befedje a forma alját, a szélekhez pedig megfelelően széles csíkokat vágunk. Hagyjunk annyi kenyeret, hogy a tetejére is jusson. Vajazzuk meg a kenyeret, és vajas felével lefelé és kifelé béleljük ki a tálat. Töltsük meg a hámozott almával, fedjük le a maradék kenyérrel, és süssük 30-40 percig. Ha erősen barnulna, fedjük le. Mielőtt kiborítanánk a formából, kicsit hagyjuk hűlni.

4. A tálaláshoz olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá az almát, és kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a narancslét, forraljuk fel, vegyük kisebbre a lángot, és pároljuk, amíg az alma megpuhul. Vegyük ki az almát, a szirupot a kétharmadára főzzük be. Az almát halmozzuk a charlotte-ra, öntsük rá a szirupot, és kínáljuk.

A charlotte eredetileg forró almapuding volt, amelyet mély formában (kenyérforma, tortaforma) sütöttek meg. A 18. századi angol szakácskönyvekben bukkant fel először, valószínűleg Charlotte királynéról nevezték el, aki, úgy tűnik, rajongott az almáért. Később az édesség közepét hideg vaníliasodóval vagy bajor krémmel töltötték meg, majd lehűtötték. Ezt a változást állítólag a francia mesterszakács, Antonin Caréme Készítette el először 1802-ben, és eredetileg Charlotte á la Parisienne néven mutatta be, majd Sándor cár tiszteletére adta neki a Charlotte Russe („orosz Charlotte”) nevet.