ALMACHARLOTTE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, léfacsaró, pudingforma, reszelő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pihentetés, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 sütőforma (8 főre)
Elkészítés:
1. A hámozott, felszeletelt almát egy nagy lábosban a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a vajjal kis lángon főzzük, amíg az alma megpuhul, és a keverék sűrű lesz. Időnként megkevergetjük.
2. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Nyolc 1,25 dl-es formát, vagy egy 1,25 literes charlotte-tálat, esetleg pudingformát kikenünk olvasztott vajjal. A mini charlotte-okhoz 16 kerek kenyérszeletet vágunk, megkenjük őket a puha vajjal, és mindegyik formába a vajas felével lefelé beleteszünk egy szeletet. A maradék kenyeret széles csíkokra vágjuk, megvajazzuk, és a vajas oldalukkal kifelé kibéleljük velük a forma oldalát. Nem baj, ha a szélek egymásra borulnak. Az almát a formákba kanalazzuk, és alaposan lenyomkodjuk. A maradék kenyérszeleteket a vajas oldalukkal felfelé az almatöltelékre tesszük. Jól lenyomkodjuk, és a sütőben sütjük 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
3. Ha nagy charlotte-ot készítünk, a kenyeret akkora szeletre vágjuk, hogy befedje a forma alját, a szélekhez pedig megfelelően széles csíkokat vágunk. Hagyjunk annyi kenyeret, hogy a tetejére is jusson. Vajazzuk meg a kenyeret, és vajas felével lefelé és kifelé béleljük ki a tálat. Töltsük meg a hámozott almával, fedjük le a maradék kenyérrel, és süssük 30-40 percig. Ha erősen barnulna, fedjük le. Mielőtt kiborítanánk a formából, kicsit hagyjuk hűlni.
4. A tálaláshoz olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá az almát, és kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a narancslét, forraljuk fel, vegyük kisebbre a lángot, és pároljuk, amíg az alma megpuhul. Vegyük ki az almát, a szirupot a kétharmadára főzzük be. Az almát halmozzuk a charlotte-ra, öntsük rá a szirupot, és kínáljuk.