CAPPUCCINÓS BROWNIE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, sütőtál, szita, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, forralás, gőzölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál instant kávé
12 és fél dkg étcsokoládé
15 dkg sótlan vaj
10 dl vaníliafagylalt
3 dkg kakaópor
12 és fél dkg finomliszt
1 teáskanál vaníliaesszencia
37 és fél dkg kristálycukor
3 db tojás
1 teáskanál csokoládéital-por
A formához:
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal kikenünk egy lapos, 28 x 18 cm-es sütőtálat. Az alját és két oldalát béleljük ki sütőpapírral.

2. Nagy lábosban forraljunk vizet. A vajat és a csokoládét tegyük kis hőálló tálba. A tálat állítsuk a tűzről már levett forró vizes lábosra. A vajas csokoládét addig keverjük, amíg megolvad és sima lesz. A tálat vegyük ki a vizes lábosból. Hagyjuk kicsit hűlni.

3. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Adjuk hozzá a csokoládés keveréket, majd a lisztet, a kakaóport és a kávéport. Keverjük simára, de ne keverjük túl sokáig. Öntsük a sütőformába, és süssük 40 percig. A formába hagyjuk kihűlni, mert ha melegen kivesszük, összetörik.

4. A süteményt a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából. A még langyos süteményből vágjunk ki hat 8 cm átmérőjű kerek lapot. Tegyük egy-egy tányérra.

5. A süteményre kanalazzunk 3 kis gombóc fagylaltot, szórjuk meg szitált kakaóporral, és azonnal kínáljuk.

VANÍLIAFAGYLALT

6 db tojássárgája
1 db félbevágott vaníliarúd
2.5 dl tej
2.5 dl tejszín
12.5 dkg kristálycukor

1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.

2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.

3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.

4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.

5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.

6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.

VÁLTOZATOK:

– Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.

– Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.