CAPPUCCINÓS BROWNIE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, sütőtál, szita, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, forralás, gőzölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal kikenünk egy lapos, 28 x 18 cm-es sütőtálat. Az alját és két oldalát béleljük ki sütőpapírral.
2. Nagy lábosban forraljunk vizet. A vajat és a csokoládét tegyük kis hőálló tálba. A tálat állítsuk a tűzről már levett forró vizes lábosra. A vajas csokoládét addig keverjük, amíg megolvad és sima lesz. A tálat vegyük ki a vizes lábosból. Hagyjuk kicsit hűlni.
3. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Adjuk hozzá a csokoládés keveréket, majd a lisztet, a kakaóport és a kávéport. Keverjük simára, de ne keverjük túl sokáig. Öntsük a sütőformába, és süssük 40 percig. A formába hagyjuk kihűlni, mert ha melegen kivesszük, összetörik.
4. A süteményt a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából. A még langyos süteményből vágjunk ki hat 8 cm átmérőjű kerek lapot. Tegyük egy-egy tányérra.
5. A süteményre kanalazzunk 3 kis gombóc fagylaltot, szórjuk meg szitált kakaóporral, és azonnal kínáljuk.
VANÍLIAFAGYLALT
1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.
2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.
3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.
4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.
5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.
6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.
VÁLTOZATOK:
– Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.
– Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.