ALMÁS COBBLER Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, reszelő, sütő, szita, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg hámozott, magtalan alma
1 teáskanál reszelt narancshéj
6 dkg kristálycukor
2 és fél dkg olvasztott, sótlan vaj
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
A tésztához:
1 teáskanál kristálycukor
12 és fél dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
5 dkg sótlan, darabolt vaj
2 evőkanál kristálycukor
1 db kissé felvert tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gáz 4. fokozat). Az almákat egyenként 8-12 cikkre vágjuk, egy nagy tálban elkeverjük a kristálycukorral, a vajjal, a narancshéjjal és a narancslével. Alaposan forgassuk össze, hogy az almaszeleteket egyenletesen bevonja a keverék. Öntsük át egy 1,5 literes, 5 cm magas hőálló tálba, fedjük le alufóliával, és süssük 40 percig, amíg az alma megpuhul. Sütés közben egyszer keverjük meg.

2. Amikor az almák 30 perce sülnek, kezdjünk hozzá a tészta elkészítéséhez. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, majd összemorzsoljuk a vajjal, amíg morzsás állagú lesz. Keverjük bele a cukrot, és készítsünk mélyedést a közepébe. Lapos késsel belekeverjük a tojást, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy sűrű, csepegős tésztát kapjunk.

3. A gyümölcsről vegyük le a fóliát, és kanalanként adagoljuk a tetejére a tésztát. Teljesen be kell fednie a gyümölcsöt. Szórjuk meg a nyers cukorral és tegyük vissza a sütőbe. Süssük 35 percig, vagy amíg a beleszúrt villát vagy hústűt tisztán húzzuk ki a tetején lévő tésztából (tűpróba). Melegen kínáljuk, vaníliasodót vagy tejszínt adhatunk mellé.

Tipikus angol sütemény, melyben a gyümölcsöket pogácsára emlékeztető tészta fedi.

VANÍLIASODÓ

1 db vaníliarúd
3.75 dl tej
3 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor

1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.

2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig – ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.

3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.

4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.