BÁRÁNYSÜLT PROVENCE-I MÓDON Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyárs, szűrő, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kimagozás, pácolás, pihentetés, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A bárányt vágódeszkára tesszük. A kést majdnem vízszintesen, fektetve tartva becsúsztatjuk a csont helyére, az egyik oldalán szétvágjuk, így a hús laposan szétteríthető lesz. Nagy, nem fémből készült tálba tesszük a páclé hozzávalóival. Műanyag fóliával lefedjük, és 24 órát pácoljuk a hűtőben. Közben többször megforgatjuk.
2. A tapenade-hoz turmixgépben összekeverjük a lecsepegtetett olajbogyót, a fokhagymát, a diót és a szintén lecsepegtetett szardellát. Közben apránként hozzáöntjük az olívaolajat. A citromlével és borssal ízesítjük. Mélytányérba öntjük, lefedjük, és hűlni hagyjuk.
3. Kivesszük a húst a pácból, és szárazra itatjuk. Szétterítjük, és 2-3 hosszú fémnyársat beleszúrunk, így akkor is lapos marad, amikor sütjük. Mindkét oldalát bekenjük az olajbogyókrémmel.
4. A grillrácsot bekenjük olajjal. Rátesszük a húst, és 10 cm-rel a forró szén fölött 5 percig sütjük. Megfordítjuk, és még 5 percig sütjük. Még kétszer megfordítjuk 5 percenként. Ha a hús szenesedni kezdene, tegyük feljebb a rácsot – 20-25 perc alatt a húsnak közepesen át kell sülnie.
5. A megsült bárányhúst levesszük a tűzről, és 10 percig pihentetjük. Vékony szeletekre vágjuk, és rozmaringgal, kakukkfűvel díszítjük.