BÁRÁNYSÜLT PROVENCE-I MÓDON Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyárs, szűrő, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kimagozás, pácolás, pihentetés, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg kicsontozott báránycomb
A díszítéshez:
néhány ág friss rozmaring
néhány szál friss kakukkfű
A kenegetéshez:
igény szerint olívaolaj
A pácléhez:
1 maréknyi friss rozmaring
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 nagyobb gerezd apróra vágott fokhagyma
1 üveg testes vörösbor
néhány ág friss kakukkfű
A tapenade-hoz:
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
4 db konzerv szardellafilé
2 evőkanál apróra vágott dióbél
1 nagyobb gerezd fokhagyma
25 dkg sós lében eltett, kimagozott fekete olívabogyó
ízlés szerint bors
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. A bárányt vágódeszkára tesszük. A kést majdnem vízszintesen, fektetve tartva becsúsztatjuk a csont helyére, az egyik oldalán szétvágjuk, így a hús laposan szétteríthető lesz. Nagy, nem fémből készült tálba tesszük a páclé hozzávalóival. Műanyag fóliával lefedjük, és 24 órát pácoljuk a hűtőben. Közben többször megforgatjuk.

2. A tapenade-hoz turmixgépben összekeverjük a lecsepegtetett olajbogyót, a fokhagymát, a diót és a szintén lecsepegtetett szardellát. Közben apránként hozzáöntjük az olívaolajat. A citromlével és borssal ízesítjük. Mélytányérba öntjük, lefedjük, és hűlni hagyjuk.

3. Kivesszük a húst a pácból, és szárazra itatjuk. Szétterítjük, és 2-3 hosszú fémnyársat beleszúrunk, így akkor is lapos marad, amikor sütjük. Mindkét oldalát bekenjük az olajbogyókrémmel.

4. A grillrácsot bekenjük olajjal. Rátesszük a húst, és 10 cm-rel a forró szén fölött 5 percig sütjük. Megfordítjuk, és még 5 percig sütjük. Még kétszer megfordítjuk 5 percenként. Ha a hús szenesedni kezdene, tegyük feljebb a rácsot – 20-25 perc alatt a húsnak közepesen át kell sülnie.

5. A megsült bárányhúst levesszük a tűzről, és 10 percig pihentetjük. Vékony szeletekre vágjuk, és rozmaringgal, kakukkfűvel díszítjük.