PESTÓS LINGUINE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 15 perc  Munkaidő: 3 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag pesto szósz
50 dkg linguine
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztát nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a főzőfazékba, és melegen tartjuk.

2. A mártást egyenletesen eloszlatva a meleg tésztához keverjük.

Általában linguine, azaz finommetélt tésztát kínálnak a pesto mártáshoz, de választhatunk más tésztafajtát is.

PESTO

2 evőkanál frissen reszelt pecorino sajt
3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
3 evőkanál hámozott, pirított mandula vagy
3 evőkanál pirított fenyőmag
0.5 teáskanál só
1.3 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg friss bazsalikomlevél
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. A fenyőmagokat vastag falú serpenyőben, kis lángon 2-3 percig, állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, és félretesszük hűlni. A kihűlt, pirított magvakat, a bazsalikomlevelet, a megtisztított fokhagymát, negyed teáskanál sót és a kétféle sajtot turmixgépben 20 másodpercig keverve finomra aprítjuk (1. kép). Az edény falára tapadt darabokat lekaparjuk.

2. Járó motor mellett fokozatosan, egyenletesen vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat (2. kép), amíg sűrű masszát nem kapunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá frissen őrült fekete borsot is.