PENNE NAPOLITANA MÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg penne rigate
1 adag nápolyi-mártás
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az étel tálalása előtt 15 perccel nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, és visszatesszük a főzőfazékba.

2. A mártást ráöntjük, és óvatosan összekeverjük. Mély- vagy lapostányéron tálaljuk.

A hagyomány szerint spagettivel kell tálalni a napolitana mártást, de bármilyen más tésztát is használhatunk.

NAPOLITANA

50 dkg érett, apróra vágott paradicsom
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál kristálycukor
1 szál apróra vágott halványító zeller
1 szál apróra vágott sárgarépa
1 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A zellert, sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a zöldségeket (1. kép), majd lefedve 10 percig, lassú tűzön főzzük, közben időnként megkeverjük.

2. A felaprított paradicsomot a zöldségekhez adjuk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, a cukrot, és aláöntünk fél csésze vizet 2. kép). Felforraljuk, majd lefedve, takarékon 45 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Ha szükséges, 1 dl vizet adhatunk még hozzá, hogy a mártás a kívánt sűrűségű legyen.