PENNE CSÍPŐS PARADICSOMMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: reszelő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg penne rigate
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen reszelt pecorino sajt
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. Elkészítjük az alreceptben megadott mártást, amikor már majdnem kész, nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát, leszűrjük, és visszatesszük a főzőfazékba.

3. Az elkészült mártást meghintjük a petrezselyemmel, megkóstoljuk, szükség szerint utánafűszerezzük, majd a kifőtt tesztára öntjük, és, óvatosan összekeverjük. Frissen reszelt parmezán vagy pecorino sajttal meghintve tálaljuk.

Legtöbbször penne rigate tésztával tálalják az arrabbiata mártást, de más tésztát is választhatunk.

ARRABBIATA MÁRTÁS

7 dkg apróra vágott füstölt szalonna
50 dkg érett, apróra vágott paradicsom
2-3 db apróra vágott cseresznyepaprika vagy
2-3 db friss, apróra vágott chilipaprika
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A szalonnát nagy konyhakéssel egészen apróra vágjuk. Felaprítjuk a chilipaprikát – ehhez érdemes gumikesztyűt viselni, így nem csípi a bőrünket Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szalonnát, a chilipaprikát, az apróra vágott hagymát és a felaprított fokhagymát. Közepes lángon, időnként megkeverve 8 percig pirítjuk.

2. Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, felöntjük fél pohár vízzel, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Lefedve kb. 40 percig pároljuk; akkor jó, ha a mártás egészen sűrű és gazdag.