ZÖLD BORSCS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fazék, kés, keverőtál, lábas, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 szál csíkokra vágott sárgarépa
1 szál csíkokra vágott fehérrépa
1 szál finomra vágott póréhagyma
50 dkg borjúhús

vagy

50 dkg csirkehús
30 dkg spenót

vagy

30 dkg csíkokra vágott sóska
4 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
4 db kockára vágott burgonya
2 fej finomra vágott vöröshagyma
1 db babérlevél
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
A díszítéshez:
1 db keményre főzött tojás
1 dl tejföl
1 csokor friss, finomra vágott petrezselyemgyökér
1 csokor friss, finomra vágott kapor

Elkészítés:

1. A húsra annyi vizet öntünk, hogy jól ellepje, kissé megsózzuk, és puhára főzzük. Kivesszük a levéből, melegen tartjuk.

2. A húslevest újra felforraljuk. 2 evőkanál puha vajba a lisztet belekeverjük, összegyúrjuk, és a forrásban lévő levesbe keverjük.

3. Beletesszük a burgonyát, kb. 15 percig főzzük.

4. Közben a hagymát, a sárga- és a fehérrépát 2 evőkanál vajon megfuttatjuk, majd a sóskával és babérlevéllel összepároljuk, és az egészet együtt a levesbe tesszük, sóval, borssal ízesítjük, további 10 percig forraljuk.

5. A húst kicsontozzuk, tetszés szerinti kockákra vágjuk, mélytányérokra rakjuk. Elosztjuk rajtuk a borscsot, a friss zöldfűszerekkel, a tejföllel, és ízlés szerint apróra vágott kemény tojással díszítjük.