Tatár húspástétom Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, fagyasztószekrény, gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, nyújtófa, séfkés, serpenyő, sütő, sütőforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, töltés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A tésztához habosra keverjük a vajat, majd hozzákeverjük a felvert tojást, a kefirt és a többi folyékony hozzávalót, valamint a sót. Ezután annyi lisztet gyúrunk bele, hogy a tészta már ne ragadjon a kezünkre. Amíg a tölteléket elkészítjük, mélyhűtőbe tesszük a tésztát.
2. A töltelékhez összekeverjük a húst, burgonyát és a hagymát, beletesszük a fűszereket. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, ezzel kibélelünk egy nem túl mély serpenyőt úgy, hogy a tészta túllógjon az edény szélén. Olajjal beecseteljük a tésztát, beletesszük a tölteléket. Kinyújtjuk a maradék tésztát, betakarjuk vele a tölteléket, a szélét szorosan összenyomkodjuk.
3. A közepébe nyílást vágunk, és 1 dl vizet vagy húslevest öntünk bele. A nyílást lazán lezárjuk a kivágott tésztadarabbal. 180-200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Amint a tészta színt vált, a hőfokot 120 °C-ra csökkentjük. Kb. 60 perc sütés után a nyíláson keresztül még fél pohár vizet vagy levest öntünk rá, ismét lezárjuk. További 30 percig sütjük. Ha a tészta közben nagyon barnul, alufóliával letakarjuk.
4. A tálaláshoz először is eltávolítjuk a fedő tésztalapot. A többit adagokra vágjuk, külön-külön tányérokra rakjuk, rátesszük a tölteléket. Végül darabokra vágjuk a levett tésztalapot – a legjobb ízű részt -, és szétosztjuk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.