Tatár húspástétom Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, fagyasztószekrény, gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, nyújtófa, séfkés, serpenyő, sütő, sütőforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 dl húsleves

vagy

1 dl víz
A tésztához:
1 db tojás
másfél dl kefir
½ dl olaj
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
1 csepp ecet
½ teáskanál só
40 dkg búzaliszt
15 dkg margarin

vagy

15 dkg vaj
A töltelékhez:
50 dkg kockára vágott, zsíros bárányhús
3 fej apróra vágott vöröshagyma
1 db finomra vágott babérlevél
2 db kockára vágott burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztához habosra keverjük a vajat, majd hozzákeverjük a felvert tojást, a kefirt és a többi folyékony hozzávalót, valamint a sót. Ezután annyi lisztet gyúrunk bele, hogy a tészta már ne ragadjon a kezünkre. Amíg a tölteléket elkészítjük, mélyhűtőbe tesszük a tésztát.

2. A töltelékhez összekeverjük a húst, burgonyát és a hagymát, beletesszük a fűszereket. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, ezzel kibélelünk egy nem túl mély serpenyőt úgy, hogy a tészta túllógjon az edény szélén. Olajjal beecseteljük a tésztát, beletesszük a tölteléket. Kinyújtjuk a maradék tésztát, betakarjuk vele a tölteléket, a szélét szorosan összenyomkodjuk.

3. A közepébe nyílást vágunk, és 1 dl vizet vagy húslevest öntünk bele. A nyílást lazán lezárjuk a kivágott tésztadarabbal. 180-200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Amint a tészta színt vált, a hőfokot 120 °C-ra csökkentjük. Kb. 60 perc sütés után a nyíláson keresztül még fél pohár vizet vagy levest öntünk rá, ismét lezárjuk. További 30 percig sütjük. Ha a tészta közben nagyon barnul, alufóliával letakarjuk.

4. A tálaláshoz először is eltávolítjuk a fedő tésztalapot. A többit adagokra vágjuk, külön-külön tányérokra rakjuk, rátesszük a tölteléket. Végül darabokra vágjuk a levett tésztalapot – a legjobb ízű részt -, és szétosztjuk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.