CSŐBEN SÜLT KAMCSATKAI KIRÁLYRÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: csőben sütés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg királyrák
5 dkg kemény, reszelt sajt
4 dkg vaj
1 dl majonéz

Elkészítés:

1. A rákhúst elosztjuk 4 kizsírozott tűzálló tálkába.

2. Olvasztott vajjal és majonézzel megöntözzük, megszórjuk a sajttal.

3. 225 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranyszínű kéreg képződik rajta.

4. A tálkákban, előételként, majonézzel meg citromlével ízesítve, még forrón tálaljuk.

MAJONÉZ

2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál só
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.