CSŐBEN SÜLT KAMCSATKAI KIRÁLYRÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: csőben sütés, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A rákhúst elosztjuk 4 kizsírozott tűzálló tálkába.
2. Olvasztott vajjal és majonézzel megöntözzük, megszórjuk a sajttal.
3. 225 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranyszínű kéreg képződik rajta.
4. A tálkákban, előételként, majonézzel meg citromlével ízesítve, még forrón tálaljuk.
MAJONÉZ
1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.