RÉSZEGES TÚRÓS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, palacsintasütő, reszelő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: áttörés, áztatás, göngyölés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag palacsintatészta
35 dkg tehéntúró
½ dl rum
10 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg mazsola
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. A mazsolát rumba áztatjuk.

2. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

3. Az áttört tehéntúrót összekeverjük 8 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal és a rumos mazsolával (a rumot is belekeverjük).

4. A palacsintákat megkenjük a túrókrémmel, majd feltekerjük. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert vaníliás cukorral.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.