RÉSZEGES TÚRÓS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, palacsintasütő, reszelő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: áttörés, áztatás, göngyölés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A mazsolát rumba áztatjuk.
2. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.
3. Az áttört tehéntúrót összekeverjük 8 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal és a rumos mazsolával (a rumot is belekeverjük).
4. A palacsintákat megkenjük a túrókrémmel, majd feltekerjük. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert vaníliás cukorral.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.