FRANCIA CSOKOLÁDÉS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 70 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütő, tortalapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, flambírozás, forralás, főzés, habverés, kikeverés, lerakás, sütés, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg étcsokoládé
1 és ¼ dl tejszín
1 adag palacsintatészta
6 dkg mandulás aprósütemény
5 dkg vaj
½ dl brandy
 dl mandulalikőr
2 evőkanál liszt
3 db tojássárgája
2 és fél dl tej
10 dkg kristálycukor
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

2. A tejet lábosban felforraljuk. Tálban összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd belekeverjük a lisztet is.

3. Apránként felöntjük a forró tejjel, és csomómentesre keverjük. Átöntjük a lábosba, és kis lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a csokoládét, majd ha elolvadt, a mandulalikőrt is.

4. Amikor a krém kihűlt, belekeverjük az összemorzsolt mandulás puszedlit és a kemény habbá vert tejszínt.

5. A krémmel megtöltjük a palacsintákat, és négyrét hajtjuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Olvasztott vajjal megkenjük, és porcukorral megszórjuk.

6. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Leöntjük a brandyvel, és meggyújtjuk. Lángolva adjuk asztalra.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.