BLINI ÁFONYÁVAL TÖLTVE OROSZ PALACSINTA ÁFONYÁVAL TÖLTVE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, papírtörlő, reszelő, serpenyő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: főzés, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg vaj
50 dkg mélyhűtött áfonya

vagy

50 dkg friss áfonya
10 dkg liszt
2 db tojás
8 dkg kristálycukor
1 és ¼ dl tej
½ db leve és reszelt héja citrom
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

1. A lisztet, a tejet, a tojást, 1 evőkanál cukrot és 2 dkg vajat robotgépbe teszünk. Alacsony fordulatszámon jól összekeverjük. A tésztát 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Az áfonya felét lábosba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a maradék cukrot, a fahéjat és a gyömbért. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a gyümölcs húsa szétesik, és kissé besűrűsödik. Belekeverjük a maradék áfonyát, és további 1 percig főzzük.

3. Palacsintasütőben felolvasztunk 2 dkg vajat, majd beleöntünk egy kis merőkanálnyi palacsintatésztát. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk az edényben, és addig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. Tányérra borítjuk, a sült oldalával felfelé.

4. Közepére gyümölcsöt halmozunk, majd négyszögletesen összehajtjuk. A többi hozzávalóval is így járunk el.

5. A töltött palacsintákat nagy serpenyőbe helyezzük, aláteszünk kevés vajat, és aranysárgára sütjük. Itatósra szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

A blini vastag orosz palacsinta, Lengyelországban is kedvelt. Sós változatát kaviárral és tejföllel töltik.