PALACSINTAPITE DATOLYÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 120 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tortalapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg datolya
4 db tojás
15 dkg liszt
1 evőkanál olvasztott vaj
5 dkg vaj
1 dl rum
6 dkg mazsola
2 és fél dl tej
7 dkg kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
csipet só
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A megtisztított, apróra vágott datolyát, a mazsolát, a citromhéjat és a rumot lábosba tesszük. Felforraljuk, majd a tűzről levéve kihűtjük.

2. Nagy tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. Belekeverjük a lisztet, majd a fahéjat, a sót és az olvasztott vajat.

3. Külön tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Óvatosan belevegyítjük a krémbe.

4. A maradék vajból 1 kanálnyit nagy serpenyőben felolvasztunk. Beleöntjük a tészta felét.

5. Szűrőkanállal kiemeljük a datolyát, a mazsolát a pácléből, és a palacsintára szórjuk. Rásimítunk kevés tésztát, hogy befedje a gyümölcsöket.

6. Közepes lángon úgy 3 percig sütjük, vagy amíg az alja kissé megbarnul.

7. Előmelegített tálra tesszük, és nagyobb kockákra vágjuk. Amíg a másik adag is elkészül, meleg sütőben tartjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk. (Vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.)