Lazachab Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, elektromos vízforraló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, sütőforma, szűrő, turmixgép
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, dermesztés, habverés, hűtés, szűrés, turmixolás
1. A lazacot a citromlével, az ecettel, a joghurttal, a túróval turmixoljuk, a snidlinggel ízesítjük.
2. A zselatint a vízben felolvasztjuk, majd langyosra hűtve a lazacos krémmel apránként, de alaposan összedolgozzuk.
3. A tojásfehérjéket habbá verjük, a lazacos keverékbe forgatjuk, és kiolajozott formába kanalazzuk. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára jégbe hűtjük, hogy megdermedjen.
4. A lazachab széleit késsel meglazítjuk, a formát tálra borítjuk, és forró vízbe mártott, kifacsart konyharuhát borítunk a külsejére: így a benne lévő hab könnyedén a tálra csúszik. Ha nem jönne ki könnyen, a forma oldalát megütögetjük. Melba pirítóst és nyers zöldségcsíkokat kínálunk hozzá.
Melba-pirítós
1. Vékony fehér- vagy barnakenyér-szeleteket pirítsunk mindkét oldalukon aranysárgára.
2. Fogazott késsel vágjuk le a kenyérhéjat, aztán vízszintesen vágjuk félbe a kenyérszeleteket óvatosan, így mindegyikből 2 olyan szelet lesz, amelynek egyik fele pirított, a másik nem.
3. Kaparjuk le a puha, pirítatlan oldalt, és ezzel az oldallal felfelé tegyük a szeleteket sütőlemezre. Sütőben alacsony hőmérsékleten pirítsuk őket addig, amíg kunkorodni kezdenek, és aranysárgák lesznek. Adhatjuk levesek és saláták mellé, vagy szendvicsnek elkészítve.