Lazachab Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, elektromos vízforraló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, sütőforma, szűrő, turmixgép
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, dermesztés, habverés, hűtés, szűrés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 doboz 45 dkg-os, konzerv lazac
3 db tojásfehérje
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál enyhe ecet
1 és ¼ dl joghurt
2 és fél dl forró víz
1 evőkanál zselatin
1 evőkanál összevágott snidling
13 dkg áttört tehéntúró
Elkészítés:

1. A lazacot a citromlével, az ecettel, a joghurttal, a túróval turmixoljuk, a snidlinggel ízesítjük.

2. A zselatint a vízben felolvasztjuk, majd langyosra hűtve a lazacos krémmel apránként, de alaposan összedolgozzuk.

3. A tojásfehérjéket habbá verjük, a lazacos keverékbe forgatjuk, és kiolajozott formába kanalazzuk. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára jégbe hűtjük, hogy megdermedjen.

4. A lazachab széleit késsel meglazítjuk, a formát tálra borítjuk, és forró vízbe mártott, kifacsart konyharuhát borítunk a külsejére: így a benne lévő hab könnyedén a tálra csúszik. Ha nem jönne ki könnyen, a forma oldalát megütögetjük. Melba pirítóst és nyers zöldségcsíkokat kínálunk hozzá.

A zselatint először hideg vízben keverjük el, majd kevergetve forraljuk fél percig, és átszűrve öntjük az ételbe. A lazackrémmel akkor keveredik tökéletesen, ha egyforma a hőmérsékletük. A formából a legkönnyebben akkor jön ki, ha a kiolajozott formát néhány percre a fagyasztóba tesszük, mielőtt a lazachabot beletöltenénk. A kissé megfagyott olaj ugyanis a habot a formától remekül szigeteli.
Más fűszereket és összevagdalt ecetes uborkát, kaprit is adhatunk a lazachabba.

Melba-pirítós

4 szelet barna kenyér vagy
4 szelet fehérkenyér

1. Vékony fehér- vagy barnakenyér-szeleteket pirítsunk mindkét oldalukon aranysárgára.

2. Fogazott késsel vágjuk le a kenyérhéjat, aztán vízszintesen vágjuk félbe a kenyérszeleteket óvatosan, így mindegyikből 2 olyan szelet lesz, amelynek egyik fele pirított, a másik nem.

3. Kaparjuk le a puha, pirítatlan oldalt, és ezzel az oldallal felfelé tegyük a szeleteket sütőlemezre. Sütőben alacsony hőmérsékleten pirítsuk őket addig, amíg kunkorodni kezdenek, és aranysárgák lesznek. Adhatjuk levesek és saláták mellé, vagy szendvicsnek elkészítve.