Kreplah-tészta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, keverőtál, lábas, nyújtófa, szita, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, nyújtás, szitálás, töltés

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csésze rétesliszt
¼ kávéskanál só
1 db tojás
1 evőkanál víz

Elkészítés:

1. A megszitált lisztből, a tojásból, a vízből és a sóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.

2. Öt-hét centiméteres oldalú négyzetekre vágjuk, minden négyzetbe egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk.

3. A tésztát áthajtjuk – így háromszöget kapunk – és a széleit jól összenyomjuk.

4. A derelyéket forrásban lévő sós vízbe tesszük, tizenöt-húsz percig főzzük, majd lyukacsos kanállal óvatosan kiszedjük, lecsepegtetjük. A kreplahot kínálhatjuk önálló fogásként, pirított zsemlemorzsával meghintve, meleg baromfizsírral lecsepegtetve vagy levesbetétként is.