Kreplah-tészta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, keverőtál, lábas, nyújtófa, szita, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, nyújtás, szitálás, töltés
Adag: 1 adag
Elkészítés:
1. A megszitált lisztből, a tojásból, a vízből és a sóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.
2. Öt-hét centiméteres oldalú négyzetekre vágjuk, minden négyzetbe egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk.
3. A tésztát áthajtjuk – így háromszöget kapunk – és a széleit jól összenyomjuk.
4. A derelyéket forrásban lévő sós vízbe tesszük, tizenöt-húsz percig főzzük, majd lyukacsos kanállal óvatosan kiszedjük, lecsepegtetjük. A kreplahot kínálhatjuk önálló fogásként, pirított zsemlemorzsával meghintve, meleg baromfizsírral lecsepegtetve vagy levesbetétként is.